Apie Sony Reader #2/2

Formatai

Sony Reader’is moka rodyti TXT, RTF, PDF ir jo specifinį BBeB Book (LRF). Taip pat populiariausius grafinius failus bei groti audio. Tiesa, naudoti įrenginį kaip garso grotuvą nėra labai gera idėja, nes greitai nusodina bateriją.

Su TXT ir RTF jokių problemų nekyla, jei tik sudiegėte lietuvišką firmware iš praeitos įrašo dalies, o patys failai išsaugoti UTF-8 koduote. Word’o dokumentus prieš naudojimą teks paversti į RTF.

Vis dėlto dauguma elektroninių knygų yra platinamos PDF formatu. Puslapių dydis jose dažnai būna nepritaikytas reader’iui, todėl tekstas gali būti per smulkus skaitymui. Dar viena pasitaikanti problema – per didelės paraštės. Ekrane norisi išnaudoti kiekvieną laisvą lopinėlį, todėl palikta 2 cm balta vieta iš visų keturių pusių gali gerokai erzinti. Laimei, naujausias firmware (jis jau yra įtrauktas į lietuvizacijos paketą) išsprendžia abi šias problemas ir leidžia teksto reflow. Tereikia paspausti zoom mygtuką – tekstas išsididina ir dingsta nereikalingos paraštės.

Tačiau ką daryti jei el. knyga yra skanuota, o ne teksto pagrindu? Tada mums padės mažytė programa RasterFarian. Ji apdoroja vaizdus esančius PDF faile pagal specialų algoritmą, kuris paryškina tekstą ir optimizuoja specialiai Sony Reader ekranui. Gautas rezultatas yra LRF formato, todėl puslapiai verčiasi greičiau, o tekstas tampa daug įskaitomesnis. Atsisiųsti programą galite čia:

Tiesa, ji veikia lėtai – vienos knygos paruošimas užtrunka apie valandą laiko ir išnaudoja visus kompiuterio resursus.

Manga skaitymas

Dar viena mano išbandyta sritis – tai manga (japonų komiksai) skaitymas per Sony Reader. Juos galima peržiūrėti kaip paprastus grafinius failus, tačiau tai gana nepatogu. Paveiksliukų būna šimtai, o įrenginys kiekvieną iš jų rodo kaip atskirą knygą, todėl tampa sunku naviguoti. Priedo grafinis algoritmas mažindamas vaizdą iki reader’io ekrano dydžio, padaro jį kampuotu ir sunkiai įskaitomu.

Tad siekiant geresnio rezultato reikia šiek tiek padirbėti. Pirmiausia grafinius failus sujungiame ir paverčiame į PDF. Tą lengvai galima atlikti su Adobe Acrobat programa. Jeigu reikia nepamirštame nukirpti paraštes ir padalinti į atskirus puslapius. Toliau gautą rezultatą apdorojame su jau minėtu RasterFarian. Kokybės rezultatus galite įvertinti patys žemiau.


(Iš kairės į dešinę: originalas, JPG, PDF ir LRF)


(Iš kairės į dešinę: originalas, JPG, PDF ir LRF)

Su RasterFarian apdoroti paveiksliukai tampa mažiau kampuoti, tekstas lengviau įskaitomas.

3 comments On Apie Sony Reader #2/2

  • Aha, naujosios technologijos. Kaip tik šiandien draugui pasakojau, kad greitai pasijausiu kaip kokia senutė, nes nebespėju koja kojon su jom (jų prikuria vis naujų ir naujų), o ir paėmus pirmą kartą į rankas darosi vis sunkiau išsiaiškink, kas kaip veikia – priešingai nei kad anksčiau.

  • jo truputi nervina visų tų įrenginių gausa 😛 Apskritai reikia laiko, kad tinkamai išbandytum ir atrastum daikto privalumus. O dabar įsigijai kažką, tai po mėnesio jau yra geresnis.

    Jaučiu, kad prededu keisti požiūrį ir mieliau rinktis truputi laiko patikrintus daiktus, negu pačius pačius naujausius. Ir pigiau kainuoja.

  • Geras pavadinimas tos konvertajimo programos. Jah Rastafari!

Palikite komentarą:

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas

Site Footer