Kaip išvažiuoti studijoms į Japoniją

JaponijaNeseniai sufeilinau vieną iš savo metinių tikslų 🙁 Bet pamaniau, kad iš to gali išeiti pamokanti istorija kitiems, tad ja ir ketinu pasidalinti. Kitais žodžiais tariant – papasakosiu kaip Tamagochis jau trečią kartą į Japoniją neišvažiavo.

Kadangi esu vienas iš tos saujelės lietuvių, kuriai dar neteko pagyventi užsienyje, tai užsimaniau ir aš pakeliauti, pasaulio paveizėti. Bet ne į kokią ten banalią Angliją, o tiesiai į tolimosios saulės šalį. Ir kalbu ne apie turistinius žygius (mano paties nuotykius galite paskaityti čia), bet apie normalesnį išvažiavimą, kad apšilti kojas ir pajausti kaip ten viskas iš tiesų.

Pirmasis bandymas buvo dar prieš 8 metus su Vulcanus in Japan programa. Ji skirta technologijų studijų studentams – informatikams, fizikams, chemikams, genetikams ir panašiai. Norint ja pasinaudoti, reikia pateikti paraišką ir praeiti atranką. Konkurso laimėtojai išsiunčiami metams laiko mokytis kalbos ir atlikti praktiką Japonijos įmonėse pagal savo specialybę. O kad nereikėtų misti vien ryžiais, geroji Europos Sąjunga dar ir lauknešėlį 4,5 tūkst. litų per mėnesį suteikia. Studentams iš tiesų puikus pasiūlymas. Tik man nepavyko juo pasinaudoti, nes per vėlai surinkau ir pridaviau reikalingus dokumentus.

Kitas bandymas buvo prieš 5 metus su MEXT Japan studijų programa. Kadangi pasimokiau iš savo patirties, tai visus dokumentus susitvarkiau laiku. Netgi pavyko įveikti pirmą atrankos etapą ir buvau pakviestas į galutinį interviu. O štai čia ir vėl pafeilinau, nes komisijai pripasakojau vėjų kaip noriu studijuoti prestižiniame universitete ir panašiai. Buvo atrinkti tie, kurių norai buvo realistiškesni ir kurie jau tiksliai žinojo kokiame universitete ir kokią programą nori mokytis.

Paminėsiu, kad MEXT stipendijas organizuoja Japonijos vyriausybė. Iš esmės tai galimybė gauti bakalauro, magistro ar dar aukštesnį mokslinį laipsnį šios šalies aukštosiose mokyklose. Stipendijos šiek tiek kuklesnės – tik 3,7 tūkst. litų per mėnesį. Taip pat ši organizacija suteikia galimybę išvažiuoti ir moksleiviams pagal mainų programas.

imageTrečias ir paskutinis mano bandymas buvo jau šiais metais pagal ETP Japan programą. Vėlgi, gana nesunkiai pavyko įveikti pirmą atrankos etapą. Antrajam teko prisistatyti netgi į patį Briuselį (tokiu būdu sužinojau, kad Ryanair lietuvius skraidina jau ir šia kryptimi). Pasiruošęs buvau tikrai gerai ir tikėjau , kad šis kartas pagaliau bus sėkmingas. Tačiau… Vėl nepasisekė. Na, bent jau belgiško alaus prisiragavau.

Pridursiu, kad ETP programa yra gana dosniai finansuojama Europos Sąjungos (net 7,6 tūkst. litų per mėnesį) ir trunka metus laiko. Didžioji dalis laiko yra skiriama verslo vadybos studijoms Tokyo Waseda universitete (tai viena iš prestižiškiausių šios šalies mokslo įstaigų), o mažesnioji atlikti praktiką pasirinktoje įmonėje.

Visi mano paminėti konkursai vyksta kiekvienais metais. Tad jeigu norite aplankyti Japoniją, patirti nepakartojamų įspūdžių ir dar išmokti šio bei to naudingo, kviečiu ir jus sudalyvauti. Gal pasiseks labiau nei man 🙂

1 comments On Kaip išvažiuoti studijoms į Japoniją

Palikite komentarą:

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas

Site Footer