Mokslas filme „Interstellar“

science__bitches__by_aqwmim-d6rmowx Iškart perspėju – galimi siužeto atskleidimai, toliau skaitykite tik jei matėte filmą.

Pažiūrėjus filmą Interstellar, kilo klausimų – o kaip ten su moksline dalimi? Ar tikrai gali būti, kad netoli juodosios skylės praleista 1 valanda virsta į 7 metus žemėje ar net daugiau?

Pradėsim nuo to, kad gravitacijos sukeliamas laiko lėtėjimas iš tiesų egzistuoja. Tą lengva sugooglinti: http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_time_dilation Neseniai netgi buvo įrodyta eksperimentais, kad žemutiniame pastato aukšte laikas teka lėčiau negu mansardoj 🙂

Toliau susirandame formulę apskaičiavimui t0 = t1 * sqrt (1 – 3r_j/2r). Čia t0 yra laikas planetos paviršiuje, t1 laikas žemėje, r_j juodosios skylės dydis, o r atstumas iki juodosios skylės centro. „Tipinė“ juodoji skylė yra maždaug 60 km skersmens, o planeta filme skrido ganėtinai toli nuo jos. Tarkime tokiu pačiu atstumu kaip mūsų žemė nuo mūsų saulės, t.y. 150 mln. km. Įsistatome reikšmes ir gauname, kad laiko sulėtėjimas dėl juodosios skylės poveikio būtų viso labo 0,000015%. Arba keturios prarastos sekundės per metus laiko.

Mkey, bandome iš kito galo skaičiuoti – kiek reikia priartėti prie juodosios skylės, kad 1 valanda virstų 7 metais? Šiek tiek paskaičiavus, atsakymas yra… 15 kilometrų 🙂 Akivaizdu, kad visai planetai šioje orbitoje įsitekti yra neįmanoma.

Na o jeigu astronautas tiesiog krenta į skylę, tai toks laiko sulėtėjimas nutinka, kai atstumas yra 0,0000079 metro. Kitaip sakant, mažiau nei per plauką.

Tiek žinių apie filmo moksliškumą.

1 comments On Mokslas filme „Interstellar“

Palikite komentarą:

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas

Site Footer