Protingieji telefonai

Pas mane beveik kuriozinė situacija – darbe už dyką siūlo imti protofoną, bet aš nesugalvoju kam man jo gali reikėti. Gal čia man sakau koks nors laikinas fantazijos sutrikimas. Tai atsisėdęs pamąsčiau…

Pirmiausia apie ką aš čia… Panaršęs išsiaiškinau, kad sąlyginai visas telefonų rūšis galima suskirstyti į:

  • tupo-fonus (skambinimas + SMS)
  • Išmaniuosius telefonus (prisideda kontaktų valdymas, organaizeris, kamera, grotuvas ir t.t.)
  • Protinguosius telefonus, a.k.a. smartphones (dedikuota OS, qwerty klaviatūra ir / arba lietimui jautrus ekranas, wi-fi)

Dabartinį mano telefoną (Sony Ericsson Z610i) galima būtų priskirti viduriniajai išmaniųjų klasei ir aš esu visai juo patenkintas. Turi el. pašto klientą. Kontaktų valdymas ir organaizeris nepriekaištingi, sinchronizuojasi per BT tiek darbe su Mac, tiek namie su Win. Kameros raiška nestebuklinga, bet tai nesusiję su telefono gudrumu. Mp3 ir video groja. Atminties saugojimui pakanka – galima įsidėti papildomą kortelę. J2ME dėka turiu krūvą programų: Twitter, Facebook, orai, Skype, IM, Opera. Jei prireikia kokio nors extra serviso, tai jį lengvai galima pasiekti per interneto naršyklę. Vienintelis dalykas, ko man trūksta – tai GPS funkcija. Bet aš galiu lengvai ją gauti įsigijęs Z750i modelį, kuris vis dar nepriklauso protingųjų klasei. Netgi prie dizaino negaliu prisikabinti.

Taigi ką naudingo aš gaučiau su protofonu, ko neturėjau iki šiol? Mąsčiau, mąsčiau ir nusprendžiau, kad tai… wi-fi. Bet ir tai man mažai aktualu, kai dažniausiai neišnaudoju ir turimų 100MB per mėnesį iš savo operatoriaus. Na kiek ten tweetinimas, el. paštas ir pripuolamas interneto naršymas suryja?

O kaipgi su OS ir ultra raiškos jautriais ekranais? Turiu patirties su Windows Mobile PDA – iš Pocket Word’o ir Excel’io praktiškai nulis naudos. Sudėtingų formatavimų jie tiesiog neapžioja, o darbas su jais labai nepatogus. Tekstui rašyti dabar naudoju Evernote, bet jis puikiai pasiekiamas ir be protofono. O va OS administravimas laiko suryja daug. Didelis ekranas iš pirmo žvilgsnio patrauklus interneto naršymui, tačiau kiek aš iš tiesų esu linkęs tuo naudotis? Darbe kompas su internetu, namie kompas su internetu – kur benueisi rasi pasaulinį tinklą. Tomis valandomis kai aš nesu prie kompiuterio, tai aš ir NENORIU naršyti. O jei iškyla nenumatytas atvejis, tai vėlgi protofonas tam nebūtinas (ir aš galiu pakentėti tas kelias minutes 320×240 raišką). Dar vienas išreklamuotas panaudojimo būdas – knygų skaitymas. Vėlgi iš patirties su PDA galiu pasakyti, kad tai veikiau akių gadinimas. Nepalyginsi su kokybe, kuria gali mėgautis per Sony Reader, o už vieno protofono kainą gali įsigyti ir išmanųjį telefoną ir reader’į 🙂 Žiūrėti video? Bandžiau su jau minėtu PDA, tačiau to prisireikia retai. Ir aš verčiau rinkčiausi atskirą įrenginį, pavyzdžiui PSP.

Dar nepaminėjau klaviatūros. Vėlgi bandau įsivaizduoti atvejį, kur ji būtų man aktuali (nes kai aš noriu kažką ilgo parašyti, tai ir atsisėdu prie kompo) – greičiausiai tai būtų verslininkas, kuris gauna labai daug laiškų ir nori juos iš karto atsakyti kai nėra darbo vietoje. Arba žurnalistas, kuris iš atsitiktinio įvykio vietos nori greitai persiųsti informaciją į internetą. Abu atvejai specifiniai ir man netinka.

Na o dabar pažvelkime į tamsiąją protofonų pusę:

  • Jie dideli – juk visus tuos ultra raiškos ekranus ir klaviatūras reikia kažkur padėti.
  • Baterija tarnauja trumpai. Galingesnė OS, dideli ekranai, wi-fi ir visi kiti pribumbasai valgo daug energijos. O jei dar sugalvosite pasinaudoti kokiomis nors aplikacijomis…
  • Jie neatsparūs. Didelių ekranų trūkumas, kad jie lengvai dūžta nukritę.
  • Juos sudėtinga prižiūrėti. Kuo sudėtingesnė OS, tuo daugiau laiko reikalauja įsisavinimui ir priežiūrai (nustatymams, programinės įrangos atnaujinimams, klaidų ištaisymams)
  • Jie brangūs. Madingas protofonas kainuoja tiek, kiek vidutinės klasės notebukas ar netbukas, nors pastarieji turi žymiai daugiau produktyvumo funkcijų. Alternatyva galėtų būti mažiau protingas telefonas + e-ink reader / PDA / PSP

Apibendrinant visą mano rašliavą: arba aš labai stipriai iškrentu iš protofonų nusitaikytos auditorijos arba kažkas su jais fundamentaliai netvarkoje.

UPDATE: susimąsčiau, kad tam tikroms profesijoms tai gali būti iš tiesų naudinga – pvz. gydytojams, gaisrininkams, policininkams, kariams, barmenams. Na visiems tiems, kurių darbas ne prie kompiuterio.

6 comments On Protingieji telefonai

  • Imk iPod Touch. Viduriai kaip iPhone’o, bet turesi gera muzikos grotuva (o ne isivaizduojama), prieinama AppStore, WiFi, gal net Skype (reikia pasiaiškinti).

    O šiaip jei tų pačių aplikacijų (twitter, facebook, calendar, notes) patogesnis naudojimas nėra pakankamas motyvas, tai tada jo. Kam tau to protofono. Gal apie protofoną reiktų galvoti kaip apie evoliucoją o ne revoliucoją?

  • Jei man reikėtų grotuvo, imčiau Zune. Bet čia kitas klausimas.
    Skype jau yra prieinamas ir per J2ME (taigi ir mano dabartinį telefoną).

  • Turėdami tokį „protofoną“ jaunuoliai dažnai bendrauja su juo, o ne aplinkiniais žmonėmis 🙂 Taip sakant, toks telefonas žmogų verčia būti „100% busy“ — ar filmą žiūrėsi, ar knygą skaitysi, ar dar kažką darysi, bet akys bus nukreiptos į… ekraną. Ne į pasaulį 🙂

  • Atgalinis ryšys: Blogorama #532 : nežinau.lt ()

  • Kol protofonų akumuliatoriai – bus apgailėtini, kol jų patvarumas – bus salyginis,
    kol jų matmanys – bus „senobiniai“.. nesirinksiu

    krauk kas 2-3 dienos.. na koks čia mobilumas 🙂 srebia anie energija kaip siurbliai.

    savąjį TIK telefoną jau ne kartą „pamečiau“ ant plytelių.. skilo ekrano apsauginis plastikas.. bet man jo taip negaila… kad norėjau dar kartą „lupt“.. beje funkcionalumui visai nepakenkė.. kas manau būtų labai priešingai protofono atžvilgiu. juolab kad paskutinieji ir sunkesni.

    matmenys asmeniškai man labai jautrus dalykas.. turi būti viduriukas, tarp patogumo naudojantis ir tilpimo į standartinę kelnių kišenę. Svoris – kad treningų nenutemptų (namie gi nevarinėsi su kostiuminėm kelnėm + diržas.

  • Imk nokia 5800 ir GPS su gera navigacija ir wifi bus. kiseneje telpa patogiai ir baterija tikrai laiko normaliai… jei mazai naudoti tai ir savaite laikys… emailas lengvai konfiguruojamas. lengva ir kalendooriaus, telefonu knygeles sincronizaacija su kompiuteriu ar internetu (nokia OVI servisu)… o svarbiausiai kad kaina nesikandzioja. ir tarnaus kaip paprastas daiktas, ir jei prireiks bus ir funkcionalus, t.y. atstos protofona. tik nesakykit kad cia reklamuoju :))) is tikruju esu patenkintas savo nokia 5800 🙂

Palikite komentarą:

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas

Site Footer