Atostogos Londone

Didysis BenasKai išsiruošiu atostogoms, visada atrodo, kad laisvo laiko bus daug – ir knygai perskaityti, ir užsienio kalbai išmokti, ir dar tinklaraščio įrašui parašyti. Realybė paprastai kiek kitokia ir vos surandu keletą ramių valandų per dieną. Nes daug reikia aplankyti ir su daug žmonių pabendrauti.

Taigi lankau dvi šalis šiuo metu. Angliją ir Jungtines Amerikos Valstijas. Apie pastarąją bus šiek vėliau, o kol kas apie lietuvaičių taip pamėgtą Londoną.
Šis miestas man sukelia įvairius jausmus. Yra romantiška jo pusė, kuri susiformavo skaitant Šerloką Holmsą bei girdint karališkos šeimos gyvenimo peripetijas per televizorių. Juk iš čia kilo anglosaksiška kultūra, kuri šiuo metu dominuoja visame pasaulyje. Taip pat yra blizgi turistinė pusė, kuri atsiskleidžia per galerijas, barus ir Big Ben’ą. Ir pagaliau ta pilkesnė, emigrantų istorijų sukurta realybė, kuri labai tiesiogiai palietė didelę Lietuvos dalį.

7 dalykai, kurie man patinka Londone:

  1. Nemokami muziejai ir galerijos
  2. Tower tiltas ir didysis Benas
  3. Geras maistas ir barai (tik deja nepigu)
  4. Architektūra
  5. Parkai
  6. Įvairių renginių gausa
  7. Plačios galimybės verslui ir darbui

Lankydamasis ten, daugiausiai kalbuosi būtent su išvykusiais tautiečiais. Persisunkiu jų geresnio gyvenimo viltimi. Ir tuo pat metu jaučiu jų nusivylimą, pasimetimą gyvenime, prasmės ieškojimą. Nes tik retas kuris iš tiesų suranda savirealizaciją pabėgime.

Vištų fabriko emigranto košmaras
Vištų fabriko emigranto košmaras

Šiaip esu įsitikinęs, kad prasmė ir laimės pojūtis visada ateina iš vidaus. Todėl skeptiškai žiūriu į pasipuikavimui skirtus BMW, kurie lyg migruojantys paukščiai sugrįžta vasarai į Lietuvą. Tačiau kartais (ypač jei gyveni Šiaurės Korėjoje) tikrai reikia pabėgti iš savo aplinkos, kad galėtum būti laimingesnis. Nes visa sistema yra sukonstruota tokiu būdu, kad tave stabdytų ir prievartautų, kad įspraustų į tam tikrus rėmus. O Lietuvoje, deja, tokių į rėmus įspraudimo momentų dar yra nemažai. Nusimetėm fizinius Tarybų Sąjungos gniaužtus, tačiau daug kas išliko mūsų protuose ir širdyse.

Vis dėlto, morališkai stipriausi mano pažįstami žmonės niekada nesižavėjo emigracija. Nes savo buvimu jie sugeba paveikti aplinką taip, kad viskas tampa šiek tiek geriau. Ir tai suteikia vilties Lietuvai. Kad neišmirsime.

7 dalykai, kurie man nepatinka Londone:

  1. Lietus
  2. Eismo intensyvumas
  3. Aukštos paslaugų kainos (netgi lyginant su kitomis vakarų Europos šalimis)
  4. Žiaurios gyvenamo ploto kainos
  5. Turistiniai spastai (daug puikių objektų galima pamatyti už dyką, tačiau už kai kuriuos teks neproporcingai brangiai susimokėti
  6. Didelės įmigrantų bendruomenės iš artimųjų rytų, kurios nesiintegruoja į vietinę kultūrą
  7. Sunku susidraugauti su vietiniais anglais

O grįžtant prie Anglijos, tikrasis jos grožis, atsiskleidžia keliaujant po mažesnius miestelius. Ten kur nėra tiek daug laimės ieškotojų ir didelių pinigų darymo mašinų, kur paprasti žmonės tiesiog gali būti savimi.

1 comments On Atostogos Londone

Palikite komentarą:

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas

Site Footer