Marsietis (knygos ir filmo apžvalga)

KNYGA

„Robinzonas Kruzas Marse“ poraštė puikiai tiktų apibūdinti šiam kūriniui. Iš pradžių buvau nusiteikęs skeptiškai, nes mūsų kaimyninės planetos tema jau gana nuvalkiota mokslinėje fantastikoje („Marso kronikos“ ir „Svetimas svetimoje šalyje“ pirmieji ateina į galvą). Tačiau pradėjęs skaityti, pakeičiau nuomonę.

Pasirodo, ši knyga yra gana šviežia ir įkvėpianti. Puikiai nuteikia lengvas pasakojimo stilius, kuriam tuo pačiu metu netrūksta techninių detalių. Fantastinėje literatūroje yra atskiras žanras „hard sci-fi“, kuris pasižymi ypač detaliais aprašymais. Tad čia rasite paaiškinimus, pavyzdžiui, kaip veikia jonų variklis, skirtas nugabenti žmones į Marsą, ir įvairios gyvybės palaikymo sistemos. Man tai buvo tikrai įdomu ir įtikinama, nors kai kuriuos skaitytojus gali nuvarginti.

Jei technika ne prie širdies, kūrinyje daug vietos palikta ir žmogiškiems jausmams. Na bent jau pakankamai, kad man iš tiesų rūpėtų to vienišo palikto astronauto likimas. Beje, iki pat pabaigos mes taip ir nežinome ar jam pavyko išgyventi. Nes istorija pateikta dienoraščio įrašų pavidalu, kuriuos juk galėjo atrasti ir po mirties. Tad įtampos netrūksta.

Atskirų pagiriamųjų žodžių nusipelno subtilus humoras. Atmintyje įsirėžė gana daug gerų citatų, tokių kaip:

„Aš tiesiog nekantrauju kol turėsiu anūkų. Tada jiems pasakosiu <O kai aš buvau jūsų amžiaus, turėjau lipti iki kraterio krašto. Į kalną! Su kosminiu skafandru! Marse, jūs maži neklaužados! Ar girdite, MARSE!!>“

Apibendrinant, tai buvo viena smagiausių knygų, skaitytų šiais metais. Ir apskritai, turbūt vienas geriausių dalykų, nutikusių mokslinėje fantastikoje per dešimtmetį. Ji privertė mane patikėti, kad kelionės į kaimyninę planetą jau ranka pasiekiamos.

P.S. už šį atradimą esu dėkingas Goodreads.com draugų rekomendacijoms.

FILMAS

Antroji šio įrašo-dueto dalis yra įspūdžiai iš visai neseniai pasirodžiusio filmo tuo pačiu pavadinimu. Kadangi jis sekė po knygos, tai neišvengsiu tarpusavio palyginimų.

Pirmiausia, aišku, nerimavau, kad Holivudas sudirbs gerą kūrinį (kaip nutiko su „Enderio žaidimu“ ir dar daug kitų). Tad skubu pranešti, kad viskas tvarkoje ir filmas gavosi netgi labai neblogas.

Buvo įdomu išvysti, kaip kūrėjai sugrūs tiek daug knygos medžiagos į vos keletą valandų trunkantį formatą. Be abejo, daug kas buvo apkarpyta ir sutrumpinta. Spėju, kad vien tik filmą mačiusiems žmonėms, mokslinė dalis galėjo sukelti abejonių – pavyzdžiui ar tikrai galima pataisyti kosminį skafandrą su lipnia juosta, kaip Marse atsirado vanduo bulvėms laistyti ir panašiai. Knyga į tai atsako detaliai, o Ridley Scott’as palieka vaizduotei. Vis dėl to, pagrindinės istorijos detalės išliko sveikos. Netgi paliko kinų kosminio projekto dalį, kurią tikrai maniau, kad iškirps.

Kalbant apie žmogišką pusę, Matt’as Damon’as yra puikus aktorius, tačiau Oskaro už šį vaidmenį negaus. Iš jo norėjosi šiek tiek daugiau natūralumo, ekspresyvumo. Dėl šios priežasties nuėmiau vieną žvaigždutę IMDB įvertinime ir įrašiau 9. Antra vertus, kito aktoriaus rankose viskas galėjo būti žymiai, žymiai blogiau, tad tai nėra smarkus priekaištas. Filme taip pat netrūko įsimintinų frazių, kurias jau minėjau kabėdamas apie knygą.

Na ir pagaliau, vizualinė dalis atlikta nepriekaištingai. Marso paviršius ekrane atgyja visu gražumu – mintyse vis nusistebėdavau, kur jie rado tokias įspūdingas vietas filmavimui. Tikrai rekomenduoju nepagailėti keleto papildomų eurų 3D formatui.

Reziumuojant, Ridley vis dar žino kaip kurti puikius kosminius filmus ir knygos ekranizacija labai vykusi. Siūlau nepraleisti progos ir įsitikinti patiems.

Palikite komentarą:

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas

Site Footer