Ką skaitau (ilga versija)

Pora įrašų žemiau žadėjau parašyti apie pernai skaitytas knygas. Kadangi per praėjusius metus maniškis GoodReads suskaičiavo jų net 30, tai dėl viso pikto pasidarykite arbatos ar kokį sumuštinį prieš tęsiant toliau. Taip pat įspėju, kad sąrašiukas yra subalansuotas gykams! Jame daugiausia fantasy, mokslinė fantastika, biografijos ir psichologija / saviugda. Dauguma jų yra tik anglų kalba.

Pasiruošę? Pradedam.

Jin Jiang – Rejection Proof: 100 Days of Rejection, or How to Ask Anything of Anyone at Anytime (2015)

Rejection Proof: 100 Days of Rejection, or How to Ask Anything of Anyone at AnytimeGyveno sau žmogus Amerikoje, kuris labai norėjo sukurti savo verslą. Bet žinot kaip gyvenime nutinka… žmona, vaikai, namai, gerai apmokamas darbas, visuomenės spaudimas – ir svajonės padedamos į stalčių. Vis dėl to, sulaukęs 30, tarė sau, kad dabar arba niekada. Metė tą gerai apmokamą darbą ir ėmė programuoti appsus, tikėdamasis pakeisti pasaulį. Tik pasirodė, kad niekam to appso nereikia. Priblokštas tokio netikėto įvykių posūkio, nusprendė išbandyti keistą terapiją: 100 dienų prašė ko nors iš kitų žmonių su tikslu, kad būtų atstumtas. Ir tokiu būdu tikėjosi išsiugdyti atsparumą neigiamiems atsakymams. Kas iš viso to išėjo, skaitykite knygoje.

Beje savo eksperimentus jis skelbė video tinklaraštyje – štai čia gyvas pavyzdys, kuriame dalyvavo pats autorius

Įvertinimas 5/5 (audio knyga). Viena vertingiausių pastaruoju metu skaitytų knygų verslo / saviugdos srityje.
Raktažodžiai: verslas, biografija, psichologija, saviugda

Ernest Cline – Ready Player One (2011)

Ready Player OneSveiki atvykę į 2044 metus, kuriuose pasaulis kartu su Amerika yra švelniai tariant, šiknoj. Išeikvoti gamtiniai resursai, ekonomikos recesija, degraduojanti socialinė sistema, savivaliaujančios korporacijos ir taip toliau. Žmonės paguodą randa pasauliniame virtualios realybės tinkle „Oasis“. Štai tokiomis blyškiomis aplinkybėmis užgimsta nauja viltis – visą šio tinklo kontrolę ir nesuskaičiuojamus turtus gali gauti tas, kuris pirmas suras ir išspręs kitoje realybėje paslėptus tris galvosūkius. Tai istorija apie 18-metį, kuriam pavyko.

Cyberpunk‘as nemirė. Nors ir buvo prigulęs poilsiui pastaruosius 10 metų, užleisdamas vietą urban fantasy. Ši knyga nepasirodė labai gili ar originali, tačiau stipriai įtraukianti ir šviežia. Kompiuteriai, kurie panašūs į šių dienų mašinas, ištisi skyriai apie retro žaidimų subtilybes ir 80-ųjų kultūrą, World of Warcraft stiliaus pasaulis. Grynas gykų džiaugsmas kitaip sakant. Apskritai „Ready Player One“ rodos sėkmingai pradėjo naują sub-žanrą literatūroje – žaidimų fantastiką.
Įvertinimas 4/5 (audio knyga). Pagal knygos siužetą jau yra kuriamas ir filmas, kuris pasirodys kitais metais.
Raktažodžiai: mokslinė fantastika, cyberpunk, young adult

Neal Stephenson – Snow Crash (1992)

Snow CrashVėlgi netolima ateitis ir vėl nieko ten labai gero nematyti. Vyriausybė žlugusi, o visa Amerika pasidalinusi į tūkstančius mažų miestelių-valstybių ar korporacijų-valstybių. Vienai iš tokių dirba knygos herojus, kuris taip ir vadinasi „Hiro Protagonist“. Dienomis išvežioja picas, o naktimis tampa elitiniu hackeriu (aka programišium). Siužetas gana vingiuotas ir sukasi aplink paslaptingą kompiuterinį virusą, kuris užkrečia ne tik kompiuterius, bet ir žmones.

Šią knygą man rekomendavo GoodReads po to, kai užbaigiau aukščiau paminėtą „Ready Player One“. Kadangi buvau gerokai pasiilgęs cyberpunk, tai ėmiausi skaityti ir ją. Čia pasirodė jau visai kitokio stiliaus knyga: ir rimtesnė, ir gilesnė, ir žiauresnė. Atsižvelgiant į tai, kada ji buvo parašyta, idėjos labai drąsios ir toliaregiškos. Kiborgai, virtuali realybė, YouTube prototipas, Google Earth prototipas, kompiuteriniai virusai kurie sugeba nulaužti žmogaus smegenis ir modifikuoti DNR – pretty advanced shit. Primenu, kad 1992-ais kompiuterijos viršūnė buvo Windows 3.1, o vidutinė interneto prisijungimo greitaveika 14 kilobitų. Negana to, dar radau krūvą vertingų filosofinių minčių ir gan įdomią religijos interpretaciją. O jei ir to per maža, pridėkime subtilų humoro jausmą, kuris atsiskleidžia mažose detalėse.
Įvertinimas 5/5 (audio knyga). Tikra cyberpunk žanro klasika. Lietuviškai išleista Eridano aukso fonde pavadinimu „Lavina“.
Raktažodžiai: mokslinė fantastika, cyberpunk

Ashlee Vance – Elon Musk: Inventing the Future (2015)

Elon Musk: Inventing the FutureBiografinė knyga apie vieną perspektyviausių šių dienų verslo žmonių – Elon Musk. Išsamiai papasakoja apie jo vaikystę, įkurtas / turėtas kompanijas (PayPal, Tesla, SpaceX, Solar City), asmenybę ir svajones.

Iš tokių knygų kaip ši, semiuosi įkvėpimo siekti savo, o ne kažkieno kito primestų tikslų. Skaitydamas žavėjausi šio žmogaus atkaklumu ir vizija. Jo noras įkurti koloniją Marse skamba beprotiškai, bet turiu pripažinti, tampa vis labiau ir labiau realistiškas. Biografijoje taip pat galima sužinoti ir tamsiąsias Musk‘o asmenybės puses – nesugebėjimą išsaugoti ilgalaikių artimų ryšių, darboholizmą, liguistą perfekcionizmą. Tad tai nėra fanų biblija.
Įvertinimas 5/5 (audio knyga).
Raktažodžiai: biografija, verslas

Randall Munroe – What If (2014)

What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical QuestionsŠios knygos formatas, kaip ir pats autorius, sunkiai telpa į kažkokius rėmus. Arčiausiai būtų – minčių eksperimentų knyga. Pavyzdžiui, jei visi žmonės dingtų nuo žemės, kada užgestų paskutinė lemputė? Arba kas nutiktų jeigu povandeninis laivas su visa įgula staiga atsidurtų žemės orbitoje? Arba kiek vatų energijos gali sugeneruoti mokytojas Yoda naudodamas savo galią (aka The Force)? Pateikiami visai rimti atsakymai. Autorius yra buvęs NASA mokslininkas, o dabar populiaraus xkcd.com komiksų portalo leidėjas.
Įvertinimas 5/5 (popierinė knyga). Nuostabumas kvadratu.
Raktažodžiai: populiarusis mokslas

Brandon Sanderson – The Alloy of Law (2011)

The Alloy of Law (Mistborn, #4)Ketvirtoji knyga „Mistborn“ serijoje. Pirmosios trys dalys pasakojo apie pasaulį, kuriame veikia keistos formos magija – kai žmonės prariję metalo laikinai įgauna antgamtiškų galių, pvz. gali judinti kitus metalus per atstumą. Dar ten buvo blogasis imperatorius, kurį trilogijos herojai nugalėjo, tarpusavyje besipešančios dievybės ir žiupsnelis romantikos. Naujoji istorija vyksta prabėgus šimtams metų po šių įvykių, tad turime visiškai naujus veikėjus ir naują aplinką. Vietoj kardų ir gilios senovės, karaliauja steampunkas ir laukiniai vakarai. Vienintelis, kad išliko tai metalų magijos taisyklės.

Sandersonas gan sparčiai tampa mano vienu mėgstamiausių autorių. Pirmos trys serijos dalys padarė didelį įspūdį ir netgi atsidūrė 2014-ais metais skaitytų knygų topo viršūnėje. Sužavėjo rašymo stilius, pedantiškas dėmesys detalėms ir tai, kad niekuomet nenaudoja pigių triukų (kaip kad pakabinimo ant uolos knygos pabaigoje). Ketvirtoji serijos dalis pradeda naują trilogiją, bet kol kas ji pasirodė silpnesnė už prieš tai buvusias. Žiūrėsim, kas bus toliau.
Įvertinimas 4/5 (elektroninė knyga). Eilės laukia penktoji serijos knyga.
Raktažodžiai: fantastika, steampunk, trilogija

Felicia Day – You’re Never Weird on the Internet (Almost) (2015)

You're Never Weird on the Internet (Almost)Dar viena biografija – šį kartą apie talentingą moterį vardu Felicia Day. Ji žaidžia kompiuterinius (ir stalo) žaidimus, vaidina serialuose, pati sukūrė populiarų serialą „The Guild“ ir yra neoficiali interneto gykų bendruomenės karalienė. Priedo ji dar visai karštai atrodo. Na trumpai tariant, aš įsimylėjęs.

Skaitydamas jos knygą ne vieną kartą garsiai juokiausi. Ir žavėjausi nenuilstančiu optimizmu, humoro jausmu, nestandartiniu mąstymu. Čia rasite daug linksmų istorijų apie internetą, kompiuterinius žaidimus ir keistus jos santykius su aplinkiniais žmonėmis.
Įvertinimas 5/5 (audio knyga). Susipažinti su Felicia, galite ir per jos YouTube kanalą.
Raktažodžiai: biografija, humoras

Robert A. Johnson – We: Understanding the Psychology of Romantic Love (1983)

We: Understanding the Psychology of Romantic LoveŠi knyga bando atsakyti į amžiną klausimą – kas per velns ta meilė yr? Autorius remiasi Karlo Jungo psichologijos teorija apie anima, vidinę moterį, kurią turi vyrai ir kurios atvaizdo realiame gyvenime vaikosi. Turinys pateikiamas ne kaip įprasta, o pasakojant mitą apie Tristaną ir Izoldą ir pateikiant tos istorijos interpretaciją.

Turiu pripažinti, kad knyga tikrai užkabino ir radau daug gerų, brandžių minčių. Padėjo geriau susivokti savo paties meilės nuotykiuose. Vis dėl to yra ir trūkumų: jau vien dėl to, kad čia pateikiama tik pusė paveikslo (kaip įsimylėjimas atrodo iš vyro pozicijų). Taip pat teigiama, kad romantinė meilė, kaip mes ją suprantame dabar, iš esmės yra dirbtinis darinys sukurtas XII amžiuje – man sunku sutikti su tokia nuomone ir norėtųsi daugiau pagrindimo.
Įvertinimas 4/5 (elektroninė knyga). Rekomenduoju paskaityti, jei jums atrodo, kad amžinai nesiseka meilėje.
Raktažodžiai: psichologija, saviugda, romantika

Markus Zusak – The Book Thief (2005)

The Book ThiefOficialus knygos pristatymas skamba taip: „Tai trumpas pasakojimas apie mergaitę, akordeonininką, keletą fanatiškų vokiečių, žydų kilmės kovotoją ir nemažai vagysčių…“

Iš tiesų pasakojama apie II-ąjį pasaulinį karą, o istorija ne tokia jau ir trumpa ar anaiptol, lengva. Romano stilius priminė mūsiškį B. Sruogos „Dievų Mišką“ – kai į žiaurius dalykus žvelgiama ironiškai, o dėmesys nukreipiamas į mažas detales. Tokias kaip, kokia buvo dangaus spalva tą naktį, kai aviacija subombardavo mergaitės namus ir užmušė jos šeimą. Tad jos pavogtos knygos tebuvo mažas nereikšmingas įvykis karo siaubą patiriančioje šalyje.
Įvertinimas 4/5 (audio knyga). Yra išleista ir lietuvių kalba („Knygų Vagilė“). Pagal scenarijų taip pat yra sukurtas ir filmas.
Raktažodžiai: karas, holokaustas

Peter C. Brown – Make It Stick: The Science of Successful Learning (2014)

Make It Stick: The Science of Successful LearningTurinys puikiai atitinka pavadinimą ir pateikia moksliškai pagrįstus metodus, kaip naujus dalykus galima išmokti greičiau ir patikimiau. Ypač naudinga bus mokiniams ir studentams. Trūkumas, kad knyga yra kiek trumpoka ir svarbiausias jos idėjas galima būtų surašyti į vos vieną puslapį.
Įvertinimas 4/5 (audio knyga).
Raktažodžiai: saviugda, studijos

 

Andy Weir – The Martian (2014)

The MartianApie šį mokslinės fantastikos perliuką jau rašiau čia (kartu su filmo recenzija). Pridėsiu tik tiek, kad jau pasirodė priešistorės dalis, o knyga buvo išleista ir lietuviškai („Marsietis“, leidykla Obuolys).
Įvertinimas 5/5 (audio knyga).
Raktažodžiai: mokslinė fantastika

 

 

Oliver Burkeman – The Antidote: Happiness for People Who Can’t Stand Positive Thinking (2012)

The Antidote: Happiness for People Who Can't Stand Positive ThinkingSaviugdos knyga, kuri sako, kad reikia nustoti pozityviai mąstyti – hmm, kažkas įdomaus. Autorius dalinasi savo įžvalgomis, kad pozityvumo kultas dažnai mus veda į aklavietę ir nesuteikia taip trokštamos laimės. Vietoj to, pasiūlo kitus kelius link jos: stoikų išankstinį pasiruošimą blogiausiam scenarijui, meditavimą, susitaikymą su savo ir kitų mirtimi. Knygos stiliaus yra artimesnis žurnalistiniam tyrimui negu psichologijos studijai, todėl teiginiams dažnai trūksta mokslinio pagrindimo.
Įvertinimas 4/5 (audio knyga).
Raktažodžiai: psichologija, saviugda

Garth Nix – „Abhorsen“ trilogija: Sabriel (1995), Lirael (2001), Abhorsen (2003)

Sabriel (Abhorsen, #1)Tolimoje šalyje, labai primenančioje XX amžiaus vidurio Angliją, gyvenimas teka įprasta vaga. Vaikai žaidžia futbolą ir eina į mokyklą – o kartu su jais ir Sabriel, pagrindinė pirmosios knygos veikėja. Visai netoli, vos už kelių dešimčių kilometrų, stūkso siena, už kurios yra Senoji Karalystė. Ten neveikia elektra ir nevažiuoja automobiliai, tačiau veikia magija. Ir dar ten gyvena zombiai. Spėkit iš trijų kartų kam teks su jais tvarkytis.

Knyga priklauso nuotykinės fantastikos žanrui su prierašu young adult. Paprastai tai reiškia lengvo turinio skaitalą su daug klišių ir laiminga pabaiga. Tačiau ši trilogija turi kažką tokio išskirtinio. Veikėjai daug gilesni, mąsto ir elgiasi daug tikroviškiau nei galima būtų tikėtis, mokosi iš savo patirties. Sabriel ir Lirael, apskritai yra vienos geriausių mano matytų pavyzdžių, kai nuotykių romane pagrindinė veikėja yra moteris. Ne berniukas su sijonu, bet ir ne damutė, kurią nuolatos reikia gelbėti – tad galėtų būti puikus modelis mergaitėms. Taip pat verta paminėti, kad Senosios Karalystės pasaulis yra labai originalus ir intriguojantis. Pagaliau pagrindinė kūrinio tema yra tampriai susijusi su mirtimi ir pomirtiniu pasauliu, kas yra ganėtinai neįprasta.
Įvertinimas 5/5 (elektroninė knyga). Netikėtas atradimas.
Raktažodžiai: fantastika, stiprūs moteriški veikėjai, trilogija, young adult

Walter Isaacson – Einstein: His Life and Universe (2007)

Einstein: His Life and UniverseIš pernai skaitytų biografinių knygų, ši buvo pati solidžiausia ir išsamiausia. Detaliai aprašo žymiojo mokslininko gyvenimą nuo vaikystės iki pat mirties. Įdomiausia dalis aišku buvo apie Alberto Einšteino didžiuosius mokslinius atradimus. Pasirodo, kad prielaidos vedančios link jų, jau kurį laiką buvo žinomos to meto mokslininkams, tačiau jis buvo pirmasis, kuris sugebėjo viską sudėlioti į vietas ir pateikti naują požiūrį į fiziką. Knyga taip pat pasakoja mažiau žinomas detales apie jo sudėtingą asmeninį gyvenimą. Ir išsklaido populiarius mitus – tokius kaip ar tikrai Einšteinui sunkiai sekėsi matematika mokykloje?
Įvertinimas 5/5 (audio knyga).
Raktažodžiai: biografija

Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner – Think Like a Freak (2014)

Think Like a FreakApie Freakonomics knygų seriją jau buvau girdėjęs gerų žodžių iš anksčiau, tačiau tik dabar priėjo rankos paskaityt (o tiksliau paklausyt). Ir tai, ką ten radau, visai patiko. Trumpai tariant, du pakvaišę gykai kvestionuoja ekonomikos dėsnius. Didžiausia autorių stiprybė yra sugebėjimas užduoti keistus klausimus ir nauju kampu pažiūrėti į standartines situacijas. Tad ir pats nejučia užsikrėčiau ta nuotaika.
Įvertinimas 5/5 (audio knyga). Taip pat užsiprenumeravau jų tinklalaides (aka podcast‘us)
Raktažodžiai: verslas, ekonomika, populiarusis mokslas

Bonusas: Mark J. Ravina – Understanding Japan: A Cultural History (2015)

Understanding Japan: A Cultural HistoryJeigu perskaitei visą šį įrašą iki galo, vadinasi nusipelnei šiokio tokio bonuso. Kadangi čia yra tamagochi.lt, tai juo galėtų būti puikus 24-ių paskaitų ciklas apie Japonijos istoriją ir kultūrą (yra tik audio knygos formatu). Kursas pateikiamas labai išraiškingai ir įdomiai, o jį išklausę sužinosite apie šią tolimą šalį daugiau nei dauguma japonų Šypsena prisimerkus Tai turbūt vienos geriausių mano klausytų paskaitų iš „The Great Courses“ serijos.
Įvertinimas 5/5 (audio knyga)
Raktažodžiai: Japonija, kelionės, kultūra, paskaitos

Palikite komentarą:

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas

Site Footer