Ir dar apie meistriškumą

Šį kartą norėčiau pasidalinti keliomis man patikusiomis įžvalgomis apie tai kaip žmonės mokosi naujus dalykus. Apibūdinimus ir iliustracijas paėmiau iš praeitame įraše minėtos G. Leonard knygos.

Pasirodo yra keturi elgesio tipai, kaip žmonės bando kažką pasiekti. Daug kur atpažinau save ir mano pažįstamus 🙂 Beje vienas asmuo gali būti skirtingų tipų skirtingose veiklose.

1. Entuziastas (The Dabbler)

Jei kada nors bandėte lankytis sporto klube ir po kelių mėnesių tą užsiėmimą metėte velniop, tai turbūt atpažinsite save. Entuziastas labai noriai ir su didele pradine energija griebiasi naujos veiklos – sporto, užsienio kalbos, blogo rašymo, studijų ar dar ko nors. Iš pradžių viskas einasi gerai, jis gauna pirmuosius triūso vaisius ir pripažinimą. Tačiau praėjus tam tikram laiko tarpui, staiga pritrūksta motyvacijos tęsti. Mat pasirodo kilogramai taip greitai nekrenta kaip norėtųsi, o užsienio kalba lengvai nepasiduoda.

Kadangi tolesnė veikla entuziastui tampa per daug sunki / nuobodi, tai jis greitai susiranda naują užsiėmimą, į kurį galėtų kibti su šviežia energija. Jo pastangų rezultatas atrodo maždaug taip:
Entuziastas

2. Idealistas (The Obsessive)

O štai šiems žmonėms motyvacijos netrūksta. Jie netgi dažnai eina į papildomus užsiėmimus, kad paklausinėti, sužinoti daugiau. Tikslo siekia su pavydėtinu atkaklumu, tačiau didžiausia jų problema, kad nori pasiekti tobulą rezultatą iš karto. Savo jėgų pervertinimas neleidžia idealistui tobulėti ir dažniausiai baigiasi dideliu nusivylimu.

Gera iliustracija būtų įsimylėjęs vaikinas, kuris bando įtikti merginai, nors ji pati aiškiai siunčia neigiamus ženklus. Sudaužyta širdis garantuota…
Idealistas

3. Talentas užmigęs ant laurų (The Hacker)

Dar vienas tipas pasižymi tuo, kad pradeda mokytis naujų dalykų ir sėkmingai tai daro, tačiau vieną gražią dieną tiesiog sustoja ir nebevysto savo sugebėjimų. Įsivaizduokite talentingą specialistą, kuris po universiteto baigimo daugiau nebegilina savo žinių. Arba sutuoktinį, kuris visiškai patenkintas esama padėtimi ir neieško naujų būdų kaip suartėti su savo antra puse. Pasaulis nuolatos juda į priekį, todėl vieną jau nebe tokią gražią dieną toks žmogus susimastys kodėl negavo paaukštinimo darbe arba kodėl susilaukia mažiau dėmesio šeimoje. Jo progresas atrodo taip:

Talentas užmigęs ant laurų

4. Meistras (The Master)

Tai pats rečiausias iš visų čia paminėtų tipų, o tokį sutikus visada sukelia nuoširdžią pagarbą. Meistras sugeba įveikti pradinį pasipriešinimą, kuris parklupdo entuziastą. Jis taip pat neįkrenta į per didelių lūkesčių duobę ir nepaliauja savęs tobulinti. Meistriškumo kelias gali trukti visą gyvenimą.

Ryškiausi pavyzdžiai yra iš sporto srities arba rytietiškų filmų herojai. Tačiau meistriškumo galime pasiekti visose srityse ir kiekvienas iš mūsų – nesvarbu ar tai būtų kūno lavinimas, ar proto sugebėjimai ar tarpusavio santykiai. Kelias bus toks:

Meistras

1 comments On Ir dar apie meistriškumą

Palikite komentarą:

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas

Site Footer