Zombinomika arba pasaulis po krizės

Zombiai

Veidrodėli, veidrodėli pasakyk – kada gi baigsis krizė? Šiame įraše pabandysiu pateikti savo požiūrį. Bet pirmiausia…

ŠIS STRAIPSNIS NĖRA RAGINIMAS PIRKTI AR PARDUOTI. AUTORIUS NEATSAKO UŽ BET KOKIUS JŪSŲ PATIRTUS MATERIALINIUS NUOSTOLIUS, MORALINĘ ŽALĄ AR PRARASTĄ SIELĄ JEI VADOVAUSITĖS ČIA IŠDĖSTYTOMIS ĮŽVALGOMIS.

Ar perskaitėte? Puiku, dabar atidžiai perskaitykite viršuje esančią pastraipą dar kartą. Trumpai tariant, sprendimus priiminėkite savo galva.

Mano prognozės, kad ir kaip besistengčiau, niekada nebus visiškai tikslios. Netgi labiausiai tikėtinam scenarijui nesuteikčiau daugiau nei 20% išsipildymo tikimybės, nes:

  • Pati ekonomika nėra tikslus mokslas – jos šaknys yra žmogaus psichologijoje, kuri yra iracionali.
  • Yra viena kitai prieštaraujančių teorijų, todėl tuos pačius duomenis skirtingi žmonės interpretuoja kitaip.
  • Reikia išanalizuoti ir susieti labai didelį kiekį informacijos (kiekvieną dieną pasirodo šimtai straipsnių, apžvalgų ir statistinių duomenų).
  • Ateitis yra nedeterminuota – nauji įvykiai ir atrasti dėsniai gali sujaukti bet kokias prognozes.

Taigi padarykite sau paslaugą ir netikėkite „ekspertais“, kurie neabejoja savo teisumu ar netgi nustato tikslias datas krizės pabaigai – jų prognozės pačios pavojingiausios jūsų kapitalui.

Aš pritariu nuomonei, kad krizė gimė ir baigsis JAV, todėl savo prognozėse daugiausia dėmesio skirsiu būtent šiai šaliai. Vis dėlto problemos esmė glūdi ne pačiuose amerikiečiuose ir jų keistuose įpročiuose, o anglosaksiškame finansų sistemos modelyje, kuris šiuo metu naudojamas visame pasaulyje. JAV tik labiausiai atspindi šios sistemos būseną, todėl geriausiai tinka analizei. Tai nereiškia, kad vos tik reikalai pasitaisys ten, automatiškai saulė nušvis ir pas mus.

Trumpa krizės istorija iki šiol

2007

Neoficiali krizės pradžia 2007 metų vasario 27 diena – būtent tada buvo užfiksuotas pirmasis didelis kritimas visose pasaulio rinkose ir paminėtas žodelis „subprime“. Tai buvo rimtas pavojaus varpas, apie kurį nemažai analitikų kalbėjo iš anksto – pvz. mano sekamas Contrarian Chronicles arba spekuliantai.lt. Tie, kurie sėkmingai šį signalą identifikavo, turėjo dar pusę metų laiko saugiai pasitraukti, kol indeksai atliko paskutinį savo aukštumų šturmą (DJIA 14000). Tuo metu buvo didžiausias visuomenės nuomonių susiskaldymas, nes dalis žmonių susirūpino dėl prastėjančių fundamentinių rodiklių ir viena po kitos bankrutuojančių finansų įmonių (dirbusių subprime srityje), o kita dalis tą pačią informaciją visiškai ignoravo. Kol pagaliau spalio mėnesį (tradiciškai visos rimtos finansų krizės prasideda rudenį) rinkos ėmė užtikrintai kristi žemyn. Į žaidimą įsijungė FED, kuris ėmė mažinti palūkanų normą, ir vyriausybė, kuri ėmė gelbėti vieną po kitos bankrutuojančias NT ir kreditų bendroves.

2008

Šie metai prasidėjo smarkiu kritimu ir kovo mėnesį buvo pasiektas lokalus dugnas, kai krito didelė auka – Bear Sterns. Ironiška, kad daug ekspertų šį įvykį paskelbė krizės „lūžio tašku“, po kurio belieka laukti kilimo. DJIA tada buvo dar ties 12000 riba, jų patarimo paklausę žmones vėliau prarado milžiniškas sumas. Kaip matome, atokvėpis tebuvo laikinas ir rudenį kritimas tęsėsi. JAV ir kitų šalių vyriausybės buvo priverstos vis labiau kištis į ekonominius procesus: nacionalizuotos Freddie ir Fannie, sukurtas 700 mlrd. dolerių paramos paketas įstrigusioms finansinėms institucijoms, nuolatos dalinamos lėšos likvidumui palaikyti, finansiniai paketai gyventojams. FED palūkanų norma buvo sumažinta iki mažiausios įmanomos 0,25% ribos. 2008 III ketv. pagaliau buvo paskelbtas ir neigiamas JAV BVP prieaugis, nuo kurio oficialiai prasidėjo dabartinė recesija. Daug ekspertų vėlgi prognozavo rinkų atsigavimą po naujojo prezidento išrinkimo, tačiau DJIA metus baigė trijų nulių zonoje – 8776. Tai buvo vieni blogiausių metų rinkų istorijoje.

2009

Dabartiniai metai pratęsė didelius kasdieninius rinkų svyravimus, kurie nuo krizės pradžios jau yra praminti „amerikietiškais kalneliais“. Kovo mėnesį, panašiai kaip ir 2008-aisiais, buvo pasiektas lokalus dugnas 6600 zonoje – šį kartą jis buvo siejamas su naujojo prezidento įtaka. Dabar esame apie 30% pakilę virš žemiausio taško vos per tris mėnesius ir dauguma ekspertų vėl prabilo apie „blogiausią praeityje“. Taigi ar tikrai jau atsigauname?

Čia dar nepapasakojau valiutų, naftos, aukso, NT ir kitų investicijų viražų per šį laikotarpį – akivaizdu, kad jie irgi susiję su krize. Kitų šalių patirtis yra daugiau ar mažiau panaši į čia nupasakotą.

(tęsinys kitame puslapyje)

9 comments On Zombinomika arba pasaulis po krizės

  • Atgalinis ryšys: Ar devalvuosim litą? » #56 ()

  • Vienu žodžiu – apokalipsė jau „beldžiasi į duris“

  • Na jei nuoširdžiai, tai negaliu teigti, kad apokalipsė neišvengiama 🙂 Juk įdėjau ir kilimo scenarijų. Čia turbūt tiktų posakis „tikėkis geriausio, o ruoškis blogiausiam“.

    Praktika rodo, kad dažniausiai nutinka kažkur per vidurį tarp geriausio ir blogiausio varianto – būtent todėl stagfliacija man atrodo labiau tikėtina negu kilimas arba hiperinfliacija.

  • pritariu, geras straipsnis =]

  • Straipsnis ir man patiko. Pagal tavo augimo scenarijų, jis gali būti sukeltas naujų technologijų arba karo. Būtent karinio scenarijaus aprašymo aš ir pasigedau, nes pokolkas, asmeniškai man šis scenarijus yra gan realus, kadangi Š. Korėja įtampos nė kiek nemažina, o JAV pareiškė, kad nuolaidžiauti neketina. Tuolabiau, jog panašu, kad visą šį bumą kuria viena iš didžiūjų valstybių, kadangi pačiai Š.Korėjai realios naudos iš karo būtų nulis. Daugiausiai naudos gautų JAV, Kinija ir Rusija.

  • Yra keletas kritinių taškų, kur iš tiesų gali kilti karinis konfliktas: Š. Korėja – P. Korėja, Pakistanas – Indija, Iranas – Izraelis. Labai tikėtina, kad įsitrauktų JAV, Rusija ir Kinija.

    Kiek tai realu – nežinau. Ir čia labai lengva būtų prisižaisti iki III-io pasaulinio.

  • Si krize turi daugybe panasumu i „GD“, todel „WWIII“ tiketinas..

  • Cia ne „krize“ bet pasaulio naujas pasidalijimas.Klausykite ka „sneka“ Obama.30 metu krize tap pat dirbtine tik ten tikslas buvo itvirtinti FRS valdzia suvalgant mazus bankus ir imones ir pereiti prie europos suvienijimo ka bande padaryti Hitleris.Maza sveicarijos valstybe su visu zydu auksu buvo Hitlerio pasoneje,bet(pamastymui).Na o dabar dideli valgo didelius.

Palikite komentarą:

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas

Site Footer